Geschiedenis Barbados


Oorsprong van Barbados

De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn de Arowakken-indianen. Deze bevolkingsgroep is helemaal uitgestorven onder andere door het feit dat zij werden gedwongen als slaaf te werken maar ook door de ziektes die de Europeanen met zich meedroegen. De bewoners op Barbados zijn dan ook voornamelijk afstammelingen van dit Afrikaanse volk.
In 1838 werd de slavernij in zijn geheel afgeschaft op Barbados. Van 1958-162 behoorde Barbados tot de West-Indische Federatie en kende geen zelfbestuur. In 1961 werd Barbados een zelfbestuur en uit de verkiezingen kwam de Democratische Labour-partij als winnaar.

Barbados is een koraaleiland en in tegen stelling tot ontzettend veel Caribische eilanden dus niet ontstaan uit een vulkaan. De eerste Europeanen die een voet zette op het eiland Barbados waren de Spanjaarden en de Portugezen. Het eiland heeft zijn naam te danken aan een veelvoorkomende boom, de bebaarde vijgenboom ‘Los Barbados’.

In de 17e eeuw werden molens gebouwd en een begin gemaakt aan de suikerrietvelden die later bepalend werden voor de economie van Barbados. Een van de molens die is gebouwd door Nederland, Morgan Lewis, draait nog steeds. Het probleem aan de suikerrietvelden in die tijd, was dat het werk in de velden ontzettend arbeidsintensief waren. Deze zoektocht naar personeel heeft uiteindelijk voor een slavenimport gezorgd vanuit Afrika. De aanwezigheid van de Indianen is lang zichtbaar geweest.
In 1966 werd Errol Barrow de eerste minister president van Barbados. De Engelsen hebben veel meer achter gelaten in de huidige cultuur van de Afrikaanse immigranten. Veel gebouwen op het eiland hebben bijvoorbeeld een zeer Engelse uitstraling, is de naam van de hoofdstad Bridgetown en zijn er standbeelden te vinden op het eiland van Engelse helden uit het verleden.

Ontwikkeling van Barbados

Barbados is beïnvloed door verschillende culturen. In 1627 kregen de Britten de macht over het eiland Barbados. Barbados is eeuwenlang een Britse kolonie geweest en wordt dan ook tot op de dag van vandaag ook wel Little England genoemd.
De Britse invloed is te merken wanneer je door het land reist. De Britse sporen kun je tegenkomen zowel in het platteland als in de stad. Zo is cricket de populairste sport van de inwoners van Barbados en vind je in de stad veel Engelse Pubs waar je de meest interessante sportwedstrijden op groot beeld mee kunt kijken. Ook in de architectuur kun je de Britse aanwezigheid herkennen, het eiland is dan ook voor 350 jaar een Britse kolonie geweest.

Typische Engelse elementen zoals het links rijden met de auto, rode telefoonhuisjes en Victoriaanse huizen begrijp je direct waarom het eiland ook wel Little Britain genoemd wordt. Op het eiland wordt dan ook veel Engels gesproken, wat nu ook weer goed van pas komt voor het toerisme. De sfeer in de gebouwen en sporten van het eiland dan Brits aan maar de cultuur en de manier van leven van de inwoners van Barbados zijn beter te vergelijken met de West Indische cultuur. Deze cultuur is sinds de slaventijd blijven bestaan. Het eiland is dan ook nog altijd ontzettend populair bij Engelse toeristen.