De hotels

in de Azoren

Barbadiaanse cultuur

Ruim drie eeuwen lang was Barbados een Britse kolonie, en dit is aan allerlei aspecten van de Barbadiaanse cultuur te merken. De Britten waren grondleggers van een unieke vorm van architectuur: originele militaire forts, statige stations en grootse landhuizen zijn er nog steeds te bezichtigen. Dat Britse tintje kom je nog op veel plekken tegen: cricket is er populair, de plaatsnamen klinken zeer Brits, er wordt nog steeds aan polo en paardrijden gedaan, en ook de kerken ogen Engels. Bovendien wordt er nog steeds links gereden op Barbados. Het eiland wordt ook wel ‘little England’ genoemd.

Toch overheerst de échte eilandcultuur: de suikervelden, de liters aan zelfgebrouwen rum en de warme mensenbepalen de sfeer op Barbados. Calypso is de nationale muziekstijl, en op de meeste menu’s staat verse vis. De laatste jaren wordt de invloed van populaire Europese en vooral Amerikaanse cultuur – vooral in muziek en mode – steeds groter.




Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn de Arowakken. Deze bevolkingsgroep is helemaal uitgestorven toen de Europeanen kwamen en ziektes meebrachten waar deze stammen niet tegen bestand waren. De huidige bevolking op Barbados stamt vooral af van de Afrikaanse slaven die de Europese kolonisators naar het eiland brachten.
In 1838 werd de slavernij in zijn geheel afgeschaft op Barbados. Van 1958-162 behoorde Barbados tot de West-Indische Federatie. In 1961 kreeg Barbados een autonoom bestuur. Bij de eerste verkiezingen kwam de democratische Labour-partij als winnaar uit de bus. In 1966 werd Errol Barrow de eerste minister president van Barbados.

Barbados is een koraaleiland, in tegenstelling tot bijna alle andere Caribische eilanden, die allen vulkanisch zijn. De Spanjaarden en Portugezen waren de eerste Europeanen op Barbados. Het eiland heeft zijn naam te danken aan een veelvoorkomende boom, de bebaarde vijgenboom die ‘Los Barbados’ genoemd werden.

In de 17e eeuw werden molens gebouwd en legde men de eerste suikerrietvelden aan, die later zeer bepalend werden voor de economie van het eiland. De molen van Morgan Lewis, ooit gebouwd door Nederlanders, werkt nog steeds. Het werk op de suikerrietvelden was ontzettend zwaar en gevaarlijk. De slavenimport op Barbados speelde hierdoor een grote rol.